Hoe onderhoud je een stuntstep?

Een stuntstep onderhouden

Handvatten.
De handvatten van een stuntstep zijn doorgaans niet te onderhouden.
Controleer of de handvatten nog goed op het stuur zitten en niet zijn verschoven. Indien de handvatten verschoven zijn kan u deze weer terug op de juiste plaats schuiven, mocht dit niet lukken gebruik dan een beetje haarlak of deo om de handvatten van hun plaats te krijgen. Let goed op of de dopjes die aan het uiteinde van het stuur nog heel zijn, als de dopjes ontbreken of kapot zijn raden wij u aan om een nieuw setje handvatten te kopen, dit uit veiligheid bij het vallen. Zijn de handvatten versleten? dan raden wij u aan om een nieuw setje handvatten te kopen. 

Stuur.
Controleer tijdens de onderhoudsbeurt altijd of het stuur niet verbogen is en of alle las naden in orde zijn. Hiermee voorkomt u eventueel het afbreken van het stuur tijdens het doen van stunts met de stuntstep. Is het stuur kapot? dan raden wij u aan een nieuw stuur te kopen, let wel op dat niet alle sturen op alle steppen passen. 

Stuurklem.

De stuurklem is een zeer belangrijk onderdeel bij de stuntstep, het is van belang dat de klem voldoende kan worden aangedraaid zodat het stuur er niet onverwachts af kan vliegen. Bij het controleren van de stuurklem raden wij aan om met een Imbus sleutel te testen of u de boutjes nog voldoende kan aandraaien. Vet het schroefdraad van de boutjes in zodat de klem net wat beter kan worden vast gedraaid. Het invetten van het schroefdraad voorkomt ook dat de bout vast komt te zitten in de klem. Kan u de boutjes niet meer voldoende aandraaien of is de kop doorgedraaid? dan raden wij u aan om het boutje of de klem te vervangen.

Deck lagers.

De lagers die in het deck zitten kan u schoonmaken met een droge doek, vet hierna de lagers weer in met dik kogellager vet of vloeibare naaimachine olie. Gebruik geen WD40, dit product spuit het vet uit de lagers waardoor de lager op langer termijn zal vastlopen. Hoort u getik bij de lager of draait de lager niet meer? Dan raden wij u aan om een nieuw setje deck lagers aan te schaffen.

Deck.
Een deck is eigenlijk het frame van de step, maak de cups waar de deck lagers in zitten schoon met een droge doek en vet de cups in met kogellager vet of vloeibare naaimachine olie. Controleer of alle lasnaden van het deck in orde zijn en kijk of de rem nog goed vast zit. Heeft u scheuren in het deck geconstateerd of is het deck zo ver versleten dat er scherpe randen ontstaan? Wellicht is het dan tijd om een nieuw deck aan te schaffen. 

 

Griptape.

Griptape is een schuurpapier sticker die is aangebracht op de bovenkant van het deck om uitglijden te voorkomen. Heeft de griptape geen voldoende grip meer dan raden wij u aan om de griptape te vervangen. 

Voorvork + compressie.

De voorvork van de stuntstep is het onderdeel waar het voorwiel in vast zit. De voorvork loopt door het deck heen en draait op de deck lagers. Om speling te voorkomen dient u de compressie die bij uw stuntstep hoort aan te draaien. Voor meer informatie over compressie systemen vind u op onze pagina compressie systemen. 

Wielen.

De wielen van de step moeten altijd speling vrij bewegen in de voorvork of in het deck. Controleer of de asjes nog voldoende vast zitten en draai deze indien nodig verder vast. Verder is het van belang om te controleren of er geen scheuren zitten in het velgje van het wiel en of het rubber niet los komt van de velg. Loopt het rubber los van de velg of zit er een scheur in de velg? Dan raden wij u aan om een nieuw setje wielen te kopen. 

 

Wiel lagers
De wiellagers van een stuntstep zijn misschien wel het meest kwetsbaar van alle stuntstep onderdelen. Wiel lagers krijgen de meeste klappen te verduren, het is daarom raadzaam om de lagers dan ook te controleren op speling en een rinkelend geluid. Heeft de lager speling of rinkelt de lager? Dan raden wij u aan om de wiel lagers te vervangen.

 

Als er teveel onderdelen versleten zijn is het soms aan te raden om een compleet nieuwe stuntstep aan te schaffen.