Stuntstep Historie

Stuntstep Historie

Dus, waar beginnen we? Nou, stuntsteppen bestaat al tientallen jaren, bijna 30 jaar eigenlijk. Dit is iets wat de meeste mensen zich niet realiseren. Freestyle stuntsteppen werd voor het eerst gezien toen bedrijven zoals Mongoose steppen in BMX-stijl bouwden met opblaasbare banden en handremmen. Dit bleef echter niet zo goed plakken. Snel vooruit naar 1999, het begin van de Razor Step, voor het eerst gepopulariseerd door het marketingbedrijf The Sharper Image. Als kinderen zagen we tv-commercials voor Razor steppen, ze kosten ongeveer 120 euro, en je kon ze bestellen via de telefoon. Niet lang daarna kwam Razor in de speelgoedwinkels  te liggen en waren ze veel gemakkelijker toegankelijk, waardoor we in de het Razor tijdperk terechtkwamen.

In 2000 was het Razor tijdperk in volle gang en werd Team Razor gevormd. Er waren niet veel rijders die het waard waren om gesponsord te worden, dus deze jongens waren de beste rijders van deze tijd. Sommige namen die deel uitmaakten van dit team en nog steeds bestaan in de huidige industrie zijn Josh Toy John Radtke en KC Corning. Dit vroege team bracht meerdere dvd’s uit onder de naam Razor Video Magazine 1-4, en zelfs daarvoor waren sommige te zien op VHS-banden.

De sport begon te groeien en de stuntsteppen die werden gebruikt, waren niet per se de beste voor het werk. De vouwmechanismen werden vastgeschroefd en kleine bedrijven begonnen zich te vormen. Er werden onderdelen gemaakt zoals de deck saver, die in wezen een vastgeschroefde metalen versterkingsplaat was die een extra laag op de bodem en zijkanten van je deck zou toevoegen, om het een beetje sterker te maken. Wiel bedrijven zoals Yak Wheels kwamen tot leven. Hierdoor konden de steppers sneller gaan en betere tricks doen. Bovendien werden stuntstep winkels een ding!   Laten we het even hebben over nieuwe technologie die het stuntsteppen voor altijd heeft veranderd. De ontwikkeling van het Standard Compression System (SCS) en de schroefdraadloze vork was een enorme sprong voorwaarts voor de branche. Andrew Broussard, oprichter van Scooter Resource, Proto Scooters en River Wheels (en meer), ontwikkelde dit systeem in 2008.  In 2009 bracht TSI het eerste niet-opvouwbare stuntstep deck uit. Het was geen eendelig, maar twee stukken: een dek en een dekplaat. Dit veranderde echt het stuntsteppen. Hierna begonnen de decks te veranderen en te veranderen in wat ze nu zijn en begonnen ze boxed zijkanten, noseblunt space en meer te bevatten.  Tot op de dag van vandaag veranderen de decks en -vormen nog steeds. We bevinden ons in een nooit eindigende ontwikkelings- en experimentele sport. Het is eigenlijk heel gaaf. Ook alle andere stuntstep onderdelen hebben een ontwikkeling doorgemaakt.