Alles wat u moet weten over stuntstep wielen

Stuntstep wielen

Stuntstep wielen zijn ontworpen voor freestyle stuntsteppen, net als bij elk activiteit, vereist het rijden op een stuntstep enige inspanning en concentratie. Freestyle stuntstep wielen zijn duurzaam maar niet onverwoestbaar! Van alle componenten zijn het de wielen die het meest gevoelig zijn voor de oppervlaktekwaliteit. Geslepen randen, scherven, stenen etc. beschadigen het PU (polyurethaan). Dit is niet het defect van de wielen zelf, maar het resultaat van het oppervlak waarop u rijdt.

Stuntstep wielen bestaan uit de kern en PU (polyurethaan). De meeste wielen worden tegenwoordig geleverd met vooraf geïnstalleerde lagers. De diameter van de meeste wiellagers (en assleuven) is in de hele industrie gestandaardiseerd. U moet op de hoogte zijn van de standaard waartoe uw wielen behoren. De overgrote meerderheid van de wielen van vandaag de dag zijn  110 mm en 120 mm groot

De wielkernen  van een stuntstep wiel zijn gemaakt van kunststof of aluminium. De kunststof kernen worden alleen gebruikt op goedkope / instapwielen voor beginners. De weerstand en duurzaamheid van de kunststof kern is vrij beperkt. We kunnen zeggen dat de plastic wielen alleen goed zijn (als ze al goed zijn) voor echte beginners om basistrucs te leren.

Daarentegen zijn aluminium kernen vrijwel onverwoestbaar. Het meest solide zijn de volledige aluminium kernen. Een belangrijk onderdeel van het productieproces van wielen is de technologie die wordt gebruikt om de PU (polyurethaan) aan de kern te bevestigen. Het is zowel ambacht als kunst en verwijst direct naar het fenomeen dehubbing.

De resulterende kwaliteit van deze *hechting/verlijming* wordt onder andere beïnvloed door de gebruikte lijm, de samenstelling van de PU maar ook de vorm van de groef van de kern waarin de PU zit. https://www.youtube.com/watch?v=AugpmTtqI1E

We horen vaak “Welke stuntstep wielen zijn het snelst?” Hier is geen eenduidig antwoord op. Er zijn verschillende factoren die de snelheid van het wiel beïnvloeden: a) PU-hardheid (hoe harder het PU, hoe sneller de wielen zouden moeten zijn); b) elasticiteit van de PU (het zogenaamde stuiteren; hoe elastischer / flexibeler de PU, hoe sneller het wiel); c) staat van het lager; d) wieldiameter (hoe groter de wieldiameter, hoe sneller het wiel is); e) de kwaliteit van het oppervlak.

Wat betekent *de PU-hardheid*? Het staat voor de hardheid van rubber (polyurethaan/PU). De PU-hardheid op freestyle scooterwielen varieert van 85a tot 91a. De standaard is 88a.

PU-hardheid versus park rijden: moet een hardere of zachtere PU worden gebruikt voor park rijden? De algemene wijsheid is dat harder PU een betere keuze is voor het rijden in een skatepark.

Aan de andere kant zou een zachtere PU een betere keuze zijn voor het straat rijden. Zachtere PU hecht beter aan het oppervlak, geen slippen.

Wielen kunnen worden onderverdeeld volgens de volgende criteria:

  1. a) Diameter:

Hoe groter de diameter, hoe sneller het is. Hoe groter de diameter, hoe beter het wiel kleine oppervlakte-ongelijkheden overwint

  1. b) Wielkernmateriaal

Kunststof versus aluminium

  1. c) PU-hardheid

Zie hierboven

  1. d) Ontwerp van wielkern

Hoe verleng je de levensduur van de wielen ?

1) Ik ga normaal met mijn stuntstep om

2) Ik gooi de step niet of beuk de step niet als ik boos ben

3) Ik land de trucs goed. Doe je best om de trucs zoveel mogelijk recht en verdeeld op beide wielen te landen.

4) Ik rijd niet op een ondergrond van twijfelachtige kwaliteit, d.w.z. rotsen, scherpe randen, scherven, enz.

5) Niet slippen! Door slippen ontstaan er platte plekken op de PU rond het wiel dit noem je ook wel flatspots op je stuntstep wielen.

6) Gebruik de rem zoals hij bedoeld is. Rem moet worden gebruikt om trucs uit te voeren! Het doel van de rem is niet om erop te trappen en hem 10 minuten vast te houden terwijl je over straat naar school gaat. Verkeerd gebruik van de rem resulteert in het ontstaan van vlakke plekken op de PU.

7) niet driften (power slides)!

8) Leen uw stuntstep niet uit aan uw vrienden. Ze wegen gemakkelijk 30 kg meer dan jij en hebben een heel andere rijstijl.

Op Prostuntstep.nl is een ruim assortiment aan stuntstep wielen te vinden in alle soorten, kleuren en maten.